Eén maand Project Brooddoos

Een maand, zo lang ben ik nu bezig met mijn Project Brooddoos en het was toch even tijd om stil te staan bij de effecten van dit kleine, ietwat uit de hand gelopen projectje.

Gluten

Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik echt niet goed reageer op gluten. Een paar jaar geleden heb ik gevraagd aan mijn huisarts om mij te testen op glutenallergie, omdat ik vermoedde dat heel wat van mijn kwaaltjes daarmee gepaard gingen. De test kwam negatief terug en ik bleef dus mijn bokes braafjes opeten, want ah ja, als de dokter zegt dat er niets mis is, dan is er niets mis. Fout. Drie weken met geminderde gluteninname heeft belachelijk veel gevolgen.

 • Mijn buik is zoveel minder opgezwollen. Al na vijf dagen merkte ik een verschil daar. Het Vriendje wilde me eerst niet geloven, maar ook hij moest uiteindelijk toegeven dat het inderdaad écht wel zo was. Toen ik op dag zeven van Project Brooddoos de vraag kreeg of ik was afgevallen, wist ik dat het inderdaad echt wel zo was. Mwahaha. Score! Goed, er hangt nog wat vet aan die buik, maar dat werken we er traag, maar gestaag af.
 • Mijn drie-uur-in-de-middag-dipje is praktisch volledig verdwenen en ik heb doorheen de dag een fijn energie niveau, iets wat volstrekt nieuw is voor mij. Normaalgezien heb ik rond drie uur ‘s middags echt nood aan een dut of ik nu slecht geslapen heb of niet.
 • De darmen, waar ik altijd wel wat last van had, zijn nog nooit zo rustig geweest. Toen ik afgelopen weekend behoorlijk wat zondigde, merkte ik dat ik terug een walvis had wonen in mijn darmen.

Het lijkt alsof het niet zo heel veel is, maar voor mij is het een wereld van verschil. Ik wist niet dat één verandering in mijn eet patroon zoveel effect kon hebben op mij. Ik blijf het ronduit absurd vinden dat ik de effecten al merkte na een week. Zeven dagen. Ronduit absurd. Maar dat wil dus wel zeggen dat er daar duidelijk iets mis zat, ook al zei de dokter iets anders.

Choco

Ik ging er altijd vanuit dat ik gewoon een choco-verslaving had. Er zijn mensen die verslaafd zijn aan sigaretten of aan alcohol, er zijn mensen die niet zonder hun koffie in de ochtend kunnen of hun Cola Light en er zijn mensen die zeer hard gehecht zijn aan hun bokes met choco. Ik bijvoorbeeld. De rest interesseert mij zo niet. Maar ik heb dus geen enkel probleem om van de bokes met choco af te blijven. ‘s Ochtends niet, ‘s middags niet. Ik mis ze eigenlijk niet eens zo hard en als ik er dan toch eentje eet, dan geniet ik er eens te meer van. We doen nu al meer als twee weken met een potje choco van 400g en ik denk dat Het Vriendje daar intussen al meer van heeft gegeten als mij.

Kleine eter

De afgelopen vijf jaar at ik ongeveer dezelfde porties als Het Vriendje die met kop en schouder boven me uit steekt en een metabolisme heeft om U tegen te zeggen. Foute boel dus. Het is pas nu dat ik merk dat ik eigenlijk een relatief kleine eter ben. Daar waar ik vroeger op zaterdag of zondagmiddag vier sandwichen at (al dan niet voorzien van een dikke laag choco), moest ik onlangs echt moeite doen om die vierde naar binnen te krijgen. Drie volstaat. Zelfs twee lijkt me eigenlijk meer als genoeg.

Planning

Ik ben geen goede planner, maar ik doe mijn best en hoe beter ik mijn best doe, hoe makkelijker het is om vol te houden. Logisch ook. De afgelopen week had ik slecht gepland en dan merkte ik ook dat het allemaal wat minder vlot ging, dat het plots minder leuk was. Dus vanaf volgende week begin ik terug met een weekmenu voor mijn Project Brooddoos zodat ik geen overschot heb dat ik moet weggooien of iedere avond naar de winkel moet lopen omdat ik bepaalde ingrediënten mis. Planning is een werkpuntje, dat staat vast, maar een échte planner zal ik nooit worden, vrees ik.

Gewicht

Last but not least: hoe zit het met het gewicht? Op een maand tijd ben ik anderhalve kilo afgevallen en die lijken er ook af te blijven. Moest ik niet zo gezondigd hebben afgelopen weekend en de dagen die volgden, dan was er misschien nog wat meer af gegaan, maar soit. Die anderhalve kilo, daar ben ik al zo ontzettend blij mee en dat allemaal zonder al te veel moeite te doen, eigenlijk. Ik eet gevarieerder en lekkerder als voordien en ik val af. Dubbele win, dus. Dit is de eerste keer in lange tijd dat ik het cijfer op de weegschaal naar beneden zie gaan in plaats van naar boven. Ik vermoed dat er binnenkort wel een einde zal komen aan het eenvoudig afvallen door op mijn eten te letten en dat ik ga moeten beginnen sporten, maar och ja, dat zien we dan wel weer. Nu moet ik alleen nog even mijn vreetbuien op verjaardagsfeestjes, sociale events en dergelijken te zien onderdrukken, want zet mij vooral niet in de buurt van een kom chips of ik ben vertrokken. Echt.

Conclusie

Ja, ik denk dat ik nog wel eventjes ga verder doen met Project Brooddoos, ja.

5 thoughts on “Eén maand Project Brooddoos

 1. Ivm de gluten: Ik denk niet dat er per se iets mis zat/zit. Gluten zijn voor de meeste mensen gewoon echt niet zo goed, ook al beseffen ze dat niet. Tot ze eens een week geen/nauwelijks gluten eten 🙂 Nu, dat is toch wat ik ‘geleerd’ heb uit verschillende online artikels en uit De Voedselzandloper (die ik aan het lezen ben).

  En chips, da’s hier zo’n duiveltje geworden sinds ik minder suiker eet. Enkel naturel, maar goed, die zijn ook gefrituurd + gezouten + koolhydraten 😉

  • Het is niet dat er iets héél erg mis zat. Van een allergie is geen sprake, maar een soort van gevoeligheid is er wel. En inderdaad, het komt steeds meer en meer in de kijker. Ik stootte gisteren ook op het boek Broodbuik wat gaat over de effecten van overtollige tarwe inname. Langs de andere kant lijkt het weer een boek dat een te eenzijdig voedingspatroon aanbiedt en daar ligt het hem echt volgens mij: variatie en alles met mate. Ik ben nu van zes boterhammen per dag naar zes boterhammen per week gegaan en voor mij is het ideaal zo. Ik wil af en toe echt nog mijn boke met choco, maar ik weet nu dat het niet iedere lunch bokes moeten zijn. 😀

 2. Ik volg je volledig. Mijn dochter heeft haar hele leven lang problemen met haar darmpjes en bij de laatste examens was het verschrikkelijk. Daarenboven nog hoofdpijn waarbij niets holp… Midden in de examen ben ik overgestapt op glutenvrije alternatieven en ze was beiden kwijt op minder dan een week ondanks dat geen glutenallergie kon vastgesteld worden. De rest kan ik onderschrijven zoals hierboven beschreven.

 3. Hoi,
  mijn vriend sukkelt al lang met een huisstofmijtallergie die er geen is; bloedonderzoek en alle tests bij de dermatoloog kunnen niets opsporen, toch branden zijn ogen als hij een ruimte ingaat met tapijt, stoffen zetels, honden, … Gelukkig via via terechtgekomen bij een goede diëtiste die al jaren ervaring heeft met zo’n pseudo-allergieën (dus wel reageren, maar niet opspoorbaar bij de westerse dokters). Zij wist -in tegenstelling tot de dokters- een verklaring te geven: zijn darmen zijn idd overprikkeld door het jarenlange gebruik van gluten als zijn darmen daar niet (meer?) tegen konden. Hij heeft dus een gluten-intolerantie waardoor zijn immuniteit het laat afweten en hij een pseudo-allergie ontwikkeld heeft. (gluten-allergie = vanaf geboorte en op te sporen in het bloed, gluten-intolerantie of -gevoeligheid = niet op te sporen, enkel te bevestigen door eliminatie: niet eten = je beter voelen, minder kwaaltjes hebben). Zoals hier al gezegd werd: het is echt niet zo goed voor ons als mens. Wij zijn geen zaden-eters, wel groenten, fruit en (een weinig) vlees.
  Veel succes nog met de planning van je brooddoos project, en geniet van de smaken en leuke effecten!

 4. Ik vind geen glutenvrije wraps in de C.olruyt, zelfs in die met mais zit tarwe. Koop je die dan van S.här of zo? Ik wil ook graag minder brood eten en eet graag slaatjes, maar eet daar graag nog iets bij. Ik vind het vooral voor de kindjes moeilijk om brood te vervangen, en dan zou zo’n wrap wel een goed idee zijn. Laat maar komen dus die tips!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *