Heb je daar wel genoeg mee gegeten?

Een vraag die ik regelmatig zie terugkomen op mijn Project Brooddoos instagram foto’s is: “Heb je daar wel genoeg mee gegeten?”. Mijn lunch van gisteren bestond bijvoorbeeld uit een slaatje met sla (doh), worteltjes, feta en cashewnoten met daarbij een honing-mosterd dressing op basis van yoghurt. Lilith reageerde daarop dat ze na een uur al weer honger zou hebben. Hetzelfde gebeurde met iemand anders toen ik een stuk quiche postte wat een kwart van een volledige taartvorm was. Ik keek nog eens naar mijn lunch en dacht “Unk? Ik kom daar mee toe tot dat ik terug thuis ben,”.

Dus deed ik de test. Ik nam mijn lunchpauze om stipt 12u30 en genoot uiteraard met volle teugen van mijn overheerlijke slaatje. Nom nom. Het was pas toen ik de trein naar huis rond 17u15 opstapte dat het een beetje begon te knagen in mijn buik. Eens thuis rond 17u50 had ik honger. Nog geen “grommelende buik”-honger, maar ik moest zeker geen uur meer wachten met eten anders zou ik zéér slecht gezind worden.

Misschien is het iets psychologisch? Misschien denk ik “ik mag pas terug honger hebben als ik thuis ben,” en gebeurt het daarom ook dan pas? Of misschien zat ik er toch niet zo ver naast toen ik jaren aan een stuk lachte dat ik een oorlogsmetabolisme had. Ik heb nooit veel gegeten. Ik heb het heel lang gedaan met twee boterhammen het ‘s ochtends, twee boterhammen het ‘s middags en dan een kleine avondmaaltijd. Oh en een koek als vieruurtje. Toch ben ik altijd langs de stevige kant geweest. Mijn vader zei ooit dat ik gewoon een metabolisme heb dat _alles_ uit mijn eten haalt wat er uit te halen valt. Om eerlijk te zijn, geloof ik daar zelf ook wel een beetje in. Ik noem dat lachend een oorlogsmetabolisme omdat zo’n metabolisme wel eens van pas zou kunnen komen tijdens een oorlog waarbij er aan voedselrantsoenering wordt gedaan.

Maar dus… Om even op de vraag “heb je daar wel genoeg mee gegeten?” te antwoorden. Ja. Punt. En van een klein beetje een knagend gevoel in je buik is er nog nooit iemand gestorven.

One thought on “Heb je daar wel genoeg mee gegeten?

  1. Ik denk dat de meeste mensen eigenlijk gewoon te veel eten zonder dat zelf te beseffen. Er zijn periodes waarin ik te veel eet, en mijn maag went daar dan aan. Gelukkig is ze flexibel genoeg om ook weer genoeg te hebben als ik een paar dagen weer normaal eet 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *