Eén maand Project Brooddoos

Een maand, zo lang ben ik nu bezig met mijn Project Brooddoos en het was toch even tijd om stil te staan bij de effecten van dit kleine, ietwat uit de hand gelopen projectje.

Gluten

Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik echt niet goed reageer op gluten. Een paar jaar geleden heb ik gevraagd aan mijn huisarts om mij te testen op glutenallergie, omdat ik vermoedde dat heel wat van mijn kwaaltjes daarmee gepaard gingen. De test kwam negatief terug en ik bleef dus mijn bokes braafjes opeten, want ah ja, als de dokter zegt dat er niets mis is, dan is er niets mis. Fout. Drie weken met geminderde gluteninname heeft belachelijk veel gevolgen.

 • Mijn buik is zoveel minder opgezwollen. Al na vijf dagen merkte ik een verschil daar. Het Vriendje wilde me eerst niet geloven, maar ook hij moest uiteindelijk toegeven dat het inderdaad écht wel zo was. Toen ik op dag zeven van Project Brooddoos de vraag kreeg of ik was afgevallen, wist ik dat het inderdaad echt wel zo was. Mwahaha. Score! Goed, er hangt nog wat vet aan die buik, maar dat werken we er traag, maar gestaag af.
 • Mijn drie-uur-in-de-middag-dipje is praktisch volledig verdwenen en ik heb doorheen de dag een fijn energie niveau, iets wat volstrekt nieuw is voor mij. Normaalgezien heb ik rond drie uur ‘s middags echt nood aan een dut of ik nu slecht geslapen heb of niet.
 • De darmen, waar ik altijd wel wat last van had, zijn nog nooit zo rustig geweest. Toen ik afgelopen weekend behoorlijk wat zondigde, merkte ik dat ik terug een walvis had wonen in mijn darmen.

Het lijkt alsof het niet zo heel veel is, maar voor mij is het een wereld van verschil. Ik wist niet dat één verandering in mijn eet patroon zoveel effect kon hebben op mij. Ik blijf het ronduit absurd vinden dat ik de effecten al merkte na een week. Zeven dagen. Ronduit absurd. Maar dat wil dus wel zeggen dat er daar duidelijk iets mis zat, ook al zei de dokter iets anders.

Choco

Ik ging er altijd vanuit dat ik gewoon een choco-verslaving had. Er zijn mensen die verslaafd zijn aan sigaretten of aan alcohol, er zijn mensen die niet zonder hun koffie in de ochtend kunnen of hun Cola Light en er zijn mensen die zeer hard gehecht zijn aan hun bokes met choco. Ik bijvoorbeeld. De rest interesseert mij zo niet. Maar ik heb dus geen enkel probleem om van de bokes met choco af te blijven. ‘s Ochtends niet, ‘s middags niet. Ik mis ze eigenlijk niet eens zo hard en als ik er dan toch eentje eet, dan geniet ik er eens te meer van. We doen nu al meer als twee weken met een potje choco van 400g en ik denk dat Het Vriendje daar intussen al meer van heeft gegeten als mij.

Kleine eter

De afgelopen vijf jaar at ik ongeveer dezelfde porties als Het Vriendje die met kop en schouder boven me uit steekt en een metabolisme heeft om U tegen te zeggen. Foute boel dus. Het is pas nu dat ik merk dat ik eigenlijk een relatief kleine eter ben. Daar waar ik vroeger op zaterdag of zondagmiddag vier sandwichen at (al dan niet voorzien van een dikke laag choco), moest ik onlangs echt moeite doen om die vierde naar binnen te krijgen. Drie volstaat. Zelfs twee lijkt me eigenlijk meer als genoeg.

Planning

Ik ben geen goede planner, maar ik doe mijn best en hoe beter ik mijn best doe, hoe makkelijker het is om vol te houden. Logisch ook. De afgelopen week had ik slecht gepland en dan merkte ik ook dat het allemaal wat minder vlot ging, dat het plots minder leuk was. Dus vanaf volgende week begin ik terug met een weekmenu voor mijn Project Brooddoos zodat ik geen overschot heb dat ik moet weggooien of iedere avond naar de winkel moet lopen omdat ik bepaalde ingrediënten mis. Planning is een werkpuntje, dat staat vast, maar een échte planner zal ik nooit worden, vrees ik.

Gewicht

Last but not least: hoe zit het met het gewicht? Op een maand tijd ben ik anderhalve kilo afgevallen en die lijken er ook af te blijven. Moest ik niet zo gezondigd hebben afgelopen weekend en de dagen die volgden, dan was er misschien nog wat meer af gegaan, maar soit. Die anderhalve kilo, daar ben ik al zo ontzettend blij mee en dat allemaal zonder al te veel moeite te doen, eigenlijk. Ik eet gevarieerder en lekkerder als voordien en ik val af. Dubbele win, dus. Dit is de eerste keer in lange tijd dat ik het cijfer op de weegschaal naar beneden zie gaan in plaats van naar boven. Ik vermoed dat er binnenkort wel een einde zal komen aan het eenvoudig afvallen door op mijn eten te letten en dat ik ga moeten beginnen sporten, maar och ja, dat zien we dan wel weer. Nu moet ik alleen nog even mijn vreetbuien op verjaardagsfeestjes, sociale events en dergelijken te zien onderdrukken, want zet mij vooral niet in de buurt van een kom chips of ik ben vertrokken. Echt.

Conclusie

Ja, ik denk dat ik nog wel eventjes ga verder doen met Project Brooddoos, ja.

Overzicht week 3

Maandag
Overschotje van couscous met spinazie, paprika en chorizo. Het was een receptje van Jamie Oliver dat we in het weekend hadden uitgeprobeerd en man, man, man, om vingers en tenen bij af te likken. Omdat ik niet wist of ik met dat overschotje genoeg ging hebben, stak iker  toch ook maar snel een potje Griekse yoghurt bij.
Dinsdag
In theorie zag deze wrap er zeer lekker uit. Pindakaas, rozijntjes en courgette, dat zijn drie dingen die ik graag eet, dus alles te samen tussen een wrap, dat moest wel lekker zijn. Mispoes. Ik ben tot in de helft geraakt van het onding en daarna heb ik het opgegeven. Helaas vulden de hawaiaanse salade en olijfjes niet genoeg en moest ik dus gaan schooien bij een collega voor een stuk chocolade. Lang leve collega’s die standaard chocolade in hun lades hebben.
Woensdag
Opnieuw overschotjes. De avond voordien hadden we fajitta’s gegeten en er was nog één wrap, wat kip en paprika en sla over. Ik propte dat geheel in mijn brooddoos. De volgende dag warmte ik de kip en de wrap op en mengde ik de sla er onder zodat ik een fajitta slaatje had in plaats van een echte fajitta.
Donderdag
Ik deed opnieuw van tomaatmozarellafeestje. Deze keer zelfs met twee collega’s. Opnieuw smaakte het.
Vrijdag
Op het einde van de week zat ik een beetje met mijn handen in mijn haar. De afgelopen weken had ik altijd met een soort van planning gewerkt en deze week niet echt. Vandaar alle overschotjes. Dus vrijdag wist ik niet meer wat ik moest doen. Gelukkig was er nog wat sla over, vond ik nog een wortel en een ei in de koelkast en zo ontstond er een restjesslaatje met wat cashewnoten en rozijntjes. En om eerlijk te zijn, het was een beestig goed slaatje.
Zaterdag
Sandwichkes. Ik val in herhaling. Ik weet het. En weer geen foto’s.
Zondag
Zondagmiddag stond ik op een marktje met Fanny&Laura, dus werd er noodzakelijker wijs boterhammetjes gesmeerd. Ik wilde daar niet staan met sla tussen mijn tanden of zo. Stel je voor!

Vragen staat vrij

Ik maak er geen geheim van dat ik bezig ben met mijn Project Brooddoos. Mijn collega’s kijken iedere dag mee naar wat ik eet, ik plaats iedere dag een foto op instagram en er is intussen ook een Facebook pagina en deze blog. Project Brooddoos is dus behoorlijk publiek en dat is nog zacht uitgedrukt. Maar dat wil dus ook zeggen dat er heel wat mensen mij vragen stellen over mijn project en mijn brooddoos. Hierbij een paar veel gestelde vragen.

Hoe lang doe je er eigenlijk over om zo’n brooddoos te maken? 
Niet lang. Het langste dat ik er tot nu toe over deed, was een half uur. Dat was toen ik de foccaccia maakte. Even wat deeg maken en afbakken kost gewoon wat meer tijd, maar een slaatje in je brooddoos steken is twee keer niets. Plus voorbereiding is alles!

Wat doe je als je een van je eigen experimenten niet lust? 
Er zit regelmatig een experiment in mijn brooddoos. Een receptje dat ik vind in een boekje of op het internet dat ik eens wil uitproberen. Ik weet wat ik graag eet en ik weet ook perfect wat ik niet lust. Je gaat me nooit vrijwillig bonen in mijn brooddoos zien steken. Nooit. Maar deze week heb ik me mispakt aan een receptje en kreeg ik het eten niet binnen. Dus zat ik een halfuur na de lunch nog met een grommende buik. Ik was daar niet op voorbereid, nee. Dus heb ik eens lief gekeken naar een collega en die heeft me dan voorzien van een stuk chocolade. In het vervolg zorg ik wel dat ik altijd een Granny of iets dergelijks in mijn schuif op bureau heb liggen, want boy oh boy, dat wil ik niet nog eens meemaken.

Is het een soort dieet dat je aan het volgen bent? 
Ha! Nee en ja. Nee, het is geen Weight Watchers of Atkins of Paleo of wat dan ook. Ik noem het zelf lachend “het gezond-verstand-dieet”. Iedereen weet wat hij of zij zou moeten eten. Iedereen weet wat gezond is en wat niet gezond is (dat hoop ik toch alleszins). Dit is het eten dat mijn gezond verstand zegt dat ik mag en kan eten.

Heb je zelf nog vragen?

Laat ze gerust achter en dan zie ik of er nog iets interessants tussen zit om een andere keer te beantwoorden. Je kan ze anoniem stellen via het onderstaande formuliertje of je kan gewoon je vraag achterlaten in de reacties.
[contact-form][contact-field label=’Jouw vraag’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]

Recept: Wortel-met-cashewburger

Een van de receptjes die ik vond in het maandelijkse magazine van de Carrefour was een recept voor wortelwafeltjes, maar ik moest er natuurlijk een draai aan geven. U weet wel, vier eieren delen door drie en zo. Het magazine van de Carrefour spreekt over wortelwafeltjes en die wafeltjes worden gefrituurd. We hebben hier thuis geen frituurketel, dus dat was geen optie, maar wortelwafeltjes klonk eigenlijk wel bijzonder lekker. Dus ik ging als volgt aan de slag en maakte hieruit twee wortel-met-cashewburgers.

Benodigdheden

 • een wortel van om en bij de 100gram
 • een handvol cashewnoten (30gr)
 • een eetlepel bloem (15gr)
 • een ei
 • cajunkruiden

Hoe ga je te werk?

 • Verpulver de noten en de wortel in de keukenmachine. Als je geen keukenmachine hebt (bij ons is dat eigenlijk een aanzetstuk van de mixer, ha!), dan kan je de wortel ook gewoon raspen en de noten in stukjes snijden/pletten.
 • Bestrooi het wortel en cashewnoten mengsel met cajunkruiden, want cajunkruiden zijn de max. Heb je deze kruiden niet? Dan kan je altijd proberen met iets anders dat je in huis hebt. Volgens mij passen Italiaanse kruiden of zelfs curry kruiden hier ook wel goed bij. Voeg ook wat peper en zout toe.
 • Meng het ei en de bloem door het mengsel en je zal merken dat het een stevige consistentie wordt.
 • Deel het mengsel in twee. Maak bolletjes van de twee delen en druk deze dan plat.
 • Verhit olie in een pan en bak de burgers. Dit moet trouwens niet zo heel lang, want ze krijgen heel snel een mooi, bruinig kleurtje.

Ik serveerde mijn burger op een bedje van spinazie en at er ook nog een hawaiaans slaatje bij. De volgende keer als ik deze burger ga maken, want ja, er komt zeker een volgende keer, dan ga ik er wel iets pittigere kruiden onder draaien genre cayenne peper. Ik miste een beetje een “zing”. De basis was lekker, daar niet van, maar ik heb graag een “zing” in mijn eten. Of misschien meng ik er wat mosterd door. Het biedt mogelijkheden, dit receptje, dat staat vast.

Overzicht Week 2

Maandag
Erwtjes met feta flap en een heerlijke geraspte wortel slaatje er bij. Zeker een gerechtje dat opnieuw zal gemaakt worden al dan niet met dezelfde vulling voor de flap. Ik kan nog wel een paar andere vullingen verzinnen.
Dinsdag
Het moet niet altijd iets exotisch zijn met feta en wat nog allemaal niet. Soms is een omelet met wat champignons en wat groentjes er bij, meer als genoeg. Echt.
Woensdag
Opnieuw onder het motto “Keep It Simple, Stupid” een eenvoudige lunch met een croque monsieur, wat groentjes en als afsluiter wat Griekse yoghurt, mijn nieuwe grote liefde.
Donderdag
Ik deed van tomaatmozarellafeestje met een collega. Zij zorgde voor de kerstomaatjes, vers uit de tuin en ik zorgde voor de rucola en de mozarella. Superlekker en zo eenvoudig. We maakten het op het werk zelf, maar het zou perfect in een lunchbox hebben gepast.
Vrijdag
Het specialleke van de week: de wortel-met-cashewburger. Superlekker en supersnel klaar. Ik stond er zelf van te kijken dat ik na tien minuten de keuken al kon verlaten. Voor de rest was er nog wat spinazie en een hawaiaans slaatje om de boel nog wat op te vrolijken. Het recept voor de wortel-met-cashewburger volgt nog!
Zaterdag
Sandwichkes. En toen kwam ik tot de constatatie dat ik geen vier sandwichen meer binnen krijg. Shocking. Met drie heb ik blijkbaar meer als genoeg. Hier is helaas geen fotografisch bewijs van.
Zondag
Familiefeest en werd de lunch dus even gewisseld met het avondeten. Dat het smaakte, dat staat vast, want de papa had weer zeer hard zijn best gedaan.