Overzicht week 7

Het was geen al te beste week, als het op gezond eten aankwam. Er werd té veel en té ongezond gegeten. Jikes! Maar ik pik de draad weer op en ga er weer volledig voor deze week.

Maandag
Idem als de dag voordien: pompoensoep.
Dinsdag
Soms maakt de dressing het slaatje. Dat was het geval dinsdag. Maandagavond hadden we Kip Tikka Masala volgens Jamie Oliver gemaakt en daar kwam een heerlijke dressing bij aan te pas. Ik nam een overschotje van die dressing en mengde zelf een eenvoudig slaatje door elkaar van feta, worteltjes, spinazie en cashewnoten.
Woensdag
Voor de Kip Tikka Masala van Jamie die we maandag hadden gemaakt, hadden we kikkererwten nodig. Het Vriendje had in zijn enthousiasme twee blikken mee genomen, maar we hadden er maar eentje nodig. Van dat tweede blik kikkererwten maakte ik falafelballetjes. Daarbij at ik een halve wrap, yoghurt met komkommer en wat salade. Zo hard de moeite waard!
Donderdag
Idem als vorige week: zalmwrap met de collega.
Vrijdag
En omdat ik tegen vrijdag vaak al vergeten ben wat ik maandag at, bestelde ik tijdens de meidenlunch bij Greenway een wrap Tikka Masala. Ja. Té veel tikka masala op een week tijd, dat bestaat niet. Nope.
hamburgerZaterdag
Zaterdag trok ik met een vriendin richting Brussel. Daar vonden we vlakbij de Beurs Les gens que j’aime, een heerlijk retro brasserie/restaurantje waar ze behoorlijk degelijke hamburgers serveren. We kozen allebei voor een baconburger. Uiteraard. Want af en toe is een shot bacon gewoon van doen.
Zondag
Sandwichkes.

KISS!

Nee, nee, dit blogbericht gaat niet over kusjes en zoentjes gaan. Wat in godsnaam zou dat te maken hebben met eten, jongens? Serieus? Deze KISS staat eigenlijk voor “Keep it simple, stupid!”. Het KISS-principe komt er eigenlijk op neer dat je dingen eenvoudig moet houden. Van zodra je een interface of iets dergelijks voorziet van te veel poehaa, dan komen daar problemen uit voort. Een interface met te veel knopjes bijvoorbeeld kan gebruikers van die interface in de war brengen.

Ik pas dit principe ook keihard toe op de inhoud van mijn brooddoos. Er wordt nooit uitgebreid gekookt en er zullen geen culinaire hoogstandjes terug te vinden zijn tijdens mijn lunchpauze. Van zodra ik met zulke zaken begin, dan weet ik dat dit project gaat falen, want dan ben ik te zeer gefixeerd op het helemaal geweldig en indrukwekkend maken. Dit project draait niet om culinair grootmeester te worden. Nope. Dit project draait om gezonder te leven en gevarieerder te eten.

Moest je ooit overwegen om zelf een Project Brooddoos te starten, dan geef ik je met veel plezier de volgende tips mee:

 • Koop voorgesneden groentjes. Ja. Het is lui-wijvigheid tot en met, en ja, je betaalt er wat meer voor, maar je bespaart je er tonnen tijd mee. Het is ook zoveel eenvoudiger. Zakje open. Grabbel. Groentjes in de brooddoos. Done.
 • Eenvoudige ingrediënten. Een eitje. Patatjes. Kerstomaatjes. Jonge sla. Worteltjes. Je komt er verder mee als je denkt en je kan er veel meer variaties mee maken dan je voor mogelijk houdt. De meest voor de handliggende ingrediënten, de minst exotische ingrediënten, zijn vaak de beste om als basis voor een Project Brooddoos gerecht te gebruiken.
 • Rinse. Repeat. Verandering van spijs doet eten, dat is een feit. Maar sommige gerechten zijn doodeenvoudig om te maken én ze zijn nog eens lekker ook. Waarom ze dan niet een paar keer laten terugkomen? Ik heb me al meerdere middagen op een bord tomaat-mozarella gestort en er werd al vaker een keer een stukje quiche meegenomen. Zo moet je soms niet nadenken over wat je gaat eten en dan moet je weer niet minuten lang in je koelkast staren om te zien wat je kan maken.
 • Overschotjes. Waarom opnieuw in de keuken aan de slag gaan als je overschotjes hebt die je anders misschien toch weggooit? Het moet niet veel zijn. Wat pasta, een wrap of wat rijst. Gooi er wat groentjes bij en je hebt een volwaardig middagmaal.

Overzicht week 6

Als ik goed geteld heb, was het vorige week de zesde week dat ik aan Project Brooddoos deed. Het lijkt alsof ik er al veel langer mee bezig ben en nee, die boterhammen met kippenwit en choco worden in het geheel niet gemist.

Maandag
Een blik op de koelkast vertelde me dat ik nog eitjes en kerstomaatjes had. Couscous staat hier praktisch altijd in de voorraadkast en ons plantje basilicum had behoorlijk z’n best gedaan om zeer mooie, sappige groene blaadjes te laten groeien. En ach, wat rozijnen kunnen nooit kwaad, dus die werden er dan ook maar door gedraaid. Zo werd mijn mediteraanse couscoussalade geboren.
Dinsdag
Een omeletje met paprika en chorizo. Doodeenvoudig, maar zo lekker!
Woensdag
Na zes weken Project Brooddoos is het ergens wel logisch dat de inspiratie begint op te raken. Op de koop toe waren de afgelopen twee weken zo ontzettend hectisch dat er nauwelijks tijd was om een planning te maken. Zo kwam het dus dat ik woensdagmiddag twee sandwichkes at. Gelukkig ligt mijn secret weapon of choice klaar: het nieuwe kookboek van Gwyneth Paltrow. Ons Gwyneth gaat mij terug op de goede weg helpen. Ik voel dat!
Donderdag
Tegenwoordig eet ik op donderdag lunch samen met een collega. We plannen samen een maaltijd en verdelen de ingrediënten. Voor deze wrap met zalm en groensels, bracht de collega bijvoorbeeld de zalm mee en ik de wraps en het groensel. Dat smaakt, zo’n gedeelde maaltijd. Dikke aanrader.
Vrijdag
En soms heb je gewoon een beetje nood aan Pad Thai. Het begint me wel op te vallen met hoe weinig ik tegenwoordig eigenlijk genoeg heb. De portie was opvallend kleiner als andere keren, maar toch had ik een volledig verzadigd gevoel. Misschien had ik zelfs een beetje te veel gegeten, maar het smaakte zo hard. Oh Pad Thai ♥. En hey, een keer om de maand, dan mag dat, toch?
Zaterdag
Sandwichkes. Ik val in herhaling. Ik weet het. En weer geen foto’s.
Zondag
Verse pompoensoep. Vorige winter kreeg ik met gemak zo’n kom soep naar binnen. Nu duidelijk niet meer. Ik at misschien tien happen en toen had ik genoeg. Gewoon genoeg. En het was nogthans lekkere soep, potdekke!

Overzicht week 3

Maandag
Overschotje van couscous met spinazie, paprika en chorizo. Het was een receptje van Jamie Oliver dat we in het weekend hadden uitgeprobeerd en man, man, man, om vingers en tenen bij af te likken. Omdat ik niet wist of ik met dat overschotje genoeg ging hebben, stak iker  toch ook maar snel een potje Griekse yoghurt bij.
Dinsdag
In theorie zag deze wrap er zeer lekker uit. Pindakaas, rozijntjes en courgette, dat zijn drie dingen die ik graag eet, dus alles te samen tussen een wrap, dat moest wel lekker zijn. Mispoes. Ik ben tot in de helft geraakt van het onding en daarna heb ik het opgegeven. Helaas vulden de hawaiaanse salade en olijfjes niet genoeg en moest ik dus gaan schooien bij een collega voor een stuk chocolade. Lang leve collega’s die standaard chocolade in hun lades hebben.
Woensdag
Opnieuw overschotjes. De avond voordien hadden we fajitta’s gegeten en er was nog één wrap, wat kip en paprika en sla over. Ik propte dat geheel in mijn brooddoos. De volgende dag warmte ik de kip en de wrap op en mengde ik de sla er onder zodat ik een fajitta slaatje had in plaats van een echte fajitta.
Donderdag
Ik deed opnieuw van tomaatmozarellafeestje. Deze keer zelfs met twee collega’s. Opnieuw smaakte het.
Vrijdag
Op het einde van de week zat ik een beetje met mijn handen in mijn haar. De afgelopen weken had ik altijd met een soort van planning gewerkt en deze week niet echt. Vandaar alle overschotjes. Dus vrijdag wist ik niet meer wat ik moest doen. Gelukkig was er nog wat sla over, vond ik nog een wortel en een ei in de koelkast en zo ontstond er een restjesslaatje met wat cashewnoten en rozijntjes. En om eerlijk te zijn, het was een beestig goed slaatje.
Zaterdag
Sandwichkes. Ik val in herhaling. Ik weet het. En weer geen foto’s.
Zondag
Zondagmiddag stond ik op een marktje met Fanny&Laura, dus werd er noodzakelijker wijs boterhammetjes gesmeerd. Ik wilde daar niet staan met sla tussen mijn tanden of zo. Stel je voor!

Recept: Wortel-met-cashewburger

Een van de receptjes die ik vond in het maandelijkse magazine van de Carrefour was een recept voor wortelwafeltjes, maar ik moest er natuurlijk een draai aan geven. U weet wel, vier eieren delen door drie en zo. Het magazine van de Carrefour spreekt over wortelwafeltjes en die wafeltjes worden gefrituurd. We hebben hier thuis geen frituurketel, dus dat was geen optie, maar wortelwafeltjes klonk eigenlijk wel bijzonder lekker. Dus ik ging als volgt aan de slag en maakte hieruit twee wortel-met-cashewburgers.

Benodigdheden

 • een wortel van om en bij de 100gram
 • een handvol cashewnoten (30gr)
 • een eetlepel bloem (15gr)
 • een ei
 • cajunkruiden

Hoe ga je te werk?

 • Verpulver de noten en de wortel in de keukenmachine. Als je geen keukenmachine hebt (bij ons is dat eigenlijk een aanzetstuk van de mixer, ha!), dan kan je de wortel ook gewoon raspen en de noten in stukjes snijden/pletten.
 • Bestrooi het wortel en cashewnoten mengsel met cajunkruiden, want cajunkruiden zijn de max. Heb je deze kruiden niet? Dan kan je altijd proberen met iets anders dat je in huis hebt. Volgens mij passen Italiaanse kruiden of zelfs curry kruiden hier ook wel goed bij. Voeg ook wat peper en zout toe.
 • Meng het ei en de bloem door het mengsel en je zal merken dat het een stevige consistentie wordt.
 • Deel het mengsel in twee. Maak bolletjes van de twee delen en druk deze dan plat.
 • Verhit olie in een pan en bak de burgers. Dit moet trouwens niet zo heel lang, want ze krijgen heel snel een mooi, bruinig kleurtje.

Ik serveerde mijn burger op een bedje van spinazie en at er ook nog een hawaiaans slaatje bij. De volgende keer als ik deze burger ga maken, want ja, er komt zeker een volgende keer, dan ga ik er wel iets pittigere kruiden onder draaien genre cayenne peper. Ik miste een beetje een “zing”. De basis was lekker, daar niet van, maar ik heb graag een “zing” in mijn eten. Of misschien meng ik er wat mosterd door. Het biedt mogelijkheden, dit receptje, dat staat vast.

Overzicht Week 2

Maandag
Erwtjes met feta flap en een heerlijke geraspte wortel slaatje er bij. Zeker een gerechtje dat opnieuw zal gemaakt worden al dan niet met dezelfde vulling voor de flap. Ik kan nog wel een paar andere vullingen verzinnen.
Dinsdag
Het moet niet altijd iets exotisch zijn met feta en wat nog allemaal niet. Soms is een omelet met wat champignons en wat groentjes er bij, meer als genoeg. Echt.
Woensdag
Opnieuw onder het motto “Keep It Simple, Stupid” een eenvoudige lunch met een croque monsieur, wat groentjes en als afsluiter wat Griekse yoghurt, mijn nieuwe grote liefde.
Donderdag
Ik deed van tomaatmozarellafeestje met een collega. Zij zorgde voor de kerstomaatjes, vers uit de tuin en ik zorgde voor de rucola en de mozarella. Superlekker en zo eenvoudig. We maakten het op het werk zelf, maar het zou perfect in een lunchbox hebben gepast.
Vrijdag
Het specialleke van de week: de wortel-met-cashewburger. Superlekker en supersnel klaar. Ik stond er zelf van te kijken dat ik na tien minuten de keuken al kon verlaten. Voor de rest was er nog wat spinazie en een hawaiaans slaatje om de boel nog wat op te vrolijken. Het recept voor de wortel-met-cashewburger volgt nog!
Zaterdag
Sandwichkes. En toen kwam ik tot de constatatie dat ik geen vier sandwichen meer binnen krijg. Shocking. Met drie heb ik blijkbaar meer als genoeg. Hier is helaas geen fotografisch bewijs van.
Zondag
Familiefeest en werd de lunch dus even gewisseld met het avondeten. Dat het smaakte, dat staat vast, want de papa had weer zeer hard zijn best gedaan.

Overzicht Week 1

Intussen ben ik volop bezig aan mijn tweede week “brooddozen”. Ja, het is al een werkwoord geworden. Maar het mag gezegd worden, mijn eerste week was een succes. Om jullie wat inspiratie te bezorgen, hieronder een overzicht van wat ik at.

Maandag
Restjes ratatouille en rijst. Beginnen met overschotjes van de avond voordien. Moet kunnen, toch? Hier heb ik geen foto van genomen.

Dinsdag
Couscous met meloen, feta en munt. Zelf ben ik helemaal wild van meloen, dus dit receptje was een schot in de roos. Het komt van deze geweldige blog. Dit gaat zeker en vast nog eens gemaakt worden.
Woensdag
Wrap met kip, avocado en kerstomaatjes met een slaatje er naast.

Donderdag
Hetzelfde als woensdag, maar een beetje mooier aangekleed in mijn brooddoos. Ik voegde er ook nog wat olijfjes aan toe. Het was precies nog lekkerder dan de vorige dag.

Vrijdag
De foccaccia waarvan ik het receptje hier vorige week neerpende.

Zaterdag
Een omeletje met chorizo en kaas. Niet de meest gezonde lunch van de week, maar het smaakte zeker wel. Hier is geen foto van.

Zondag
Sandwichkes. Ik hou van sandwichkes en om ze helemaal niet meer te eten, dat zie ik nu precies toch ook weeral niet zitten. En hier is ook geen fotografisch bewijs van.

De brooddozen

Lunchplannen op zich maken is één ding. Die lunchplannen verwezenlijken is een geheel ander ding, maar dan die heerlijke slaatjes, broodjes en wat nog niet heelhuids op het werk krijgen, dat is een behoorlijke uitdaging. Ik neem namelijk iedere dag de trein en moet dan nog een stukje wandelen tot aan het werk zelf. Tot nu toe deed ik het met een basic brooddoos waarin ik mijn bokes veilig kon vervoeren. Maar wat met soepen? Waarin moet je dat vervoeren zonder dat je met een soepvlek in je tas blijft zitten? Of yoghurt? Of curry’s? En hoeveel aparte potjes zou ik wel niet nodig hebben om allemaal aparte fruitjes en groentjes mee te nemen? Hoeveel afwas zou dit project me wel niet bezorgen?!

Gelukkig had ik al twee speciale “brooddozen” en ik kocht er nog snel een derde bij. Mijn oude, trouwe brooddoos die ik al sinds de lagere school overal mee naartoe sleur, die mag nu wel even de kast in. Jawel, dames en heren, u leest dat goed. Sinds de lagere school. Ze maken ze niet meer zoals toen, maar deze lunch boxen komen aardig in de buurt qua kwaliteit en handigheid.

Box ApetitBox Apetit van Black+Blum
De Box Apetit heb ik al eventjes, maar werd de afgelopen tijd niet zo vaak gebruikt, omdat het brooddoos ergens in een kartonnen doos op zolder stond. Jawel. Zo gaat dat dan als je verhuist. Maar eens ik mezelf had voorgenomen om wat extra tijd en energie in mijn lunch te steken, werd deze oude getrouwe lunch box snel van zolder gehaald. Hij heeft zich in het verleden al bewezen als ideale doos voor overschotjes, maar ook om slaatjes in mee te nemen naar het werk. Het hele systeem is ook lek-proof, wat een grote plus is natuurlijk.
€19,95 onder andere verkrijgbaar bij Kudzu

lunchpotLunch Pot van Black+Blum
Deze lunch pot is eigenlijk ideaal voor soepen, curry’s, noodles en andere soorten “vochtig” voedsel. Een van de gerechten waar wij nogal vaak overschotjes van hebben is een visstoofpotje met de nodige hoeveelheden room. In het kleinere potje bewaar ik dan de rijst en in het grotere potje komt een flinke portie van de stoofpot. Net zoals de Box Apetit uit dezelfde reeks, is ook deze “doos” lek-proof.
€19,95 onder andere verkrijgbaar bij Kudzu

sistemaSistema Slimline Quaddie Lunch Box
Dit is de nieuwe toevoeging aan de familie. Het was eigenlijk liefde op het eerste zicht met deze brooddoos. Al die ruimte, al die aparte vakjes,… Ideaal om allerhande soorten fruit en kleine versnaperingen in mee te nemen. In de grote ruimte onderin is er dan plaats voor een slaatje of wat broodjes. Dus een goede all-in-one doos, lijkt me. Ze is nog niet zoveel mee geweest naar het werk, dus ik moet nog even uitzoeken hoe lek-proof ze is.
Vanaf €7,50 onder andere verkrijgbaar bij Carrefour en Colruyt

En allemaal in een schoon groen kleurtje. Dat was eerder per ongeluk, maar het staat wel schoon in mijn keukenkast. 😀

Recept: Foccaccia/witte pizza

Mijn grote schrik bij Project Brooddoos was uiteindelijk zonder inspiratie komen te zitten en gisteren was daar de eerste keer dat ik me afvroeg wat ik moest meenemen. Normaalgezien ging ik even met een collega kuieren door de stad en dan moet je een lunch hebben die kuierbestendig is. Boterhammen zijn daarvoor zeer handig, maar ik probeer zo min mogelijk boterhammen te maken. Dus stond ik de avond voordien te draaien in mijn keuken. Ik inspecteerde de inhoud van de keukenkasten en die van de koelkast en uiteindelijk ging er een lampje branden. Het Vriendje en ik maakten tot voor kort ons pizzadeeg altijd op zeer eenvoudige wijze: een kopje yoghurt, twee kopjes zelfrijzende bloem en dan mengen tot je een deeg hebt. Dus besloot ik een foccaccia/witte pizza te maken met wat overschotjes van de dagen voordien er op als “beleg”. Het resultaat? Een beestig lekkere lunch. Op zich niet zo gezond, maar voeg er een slaatje aan toe en wat fruit of yoghurt als dessert en dat maakt het weer wat aanvaardbaarder op de gezondheidsmeter. 😉

Benodigdheden

 • Yoghurt (nature)
 • Zelfrijzende bloem
 • Kerstomaatjes
 • Feta
 • Olijfolie
 • Italiaanse kruiden (basilicum, oregano,…)

Hoe ga je te werk?

 • Meet met een koffiekopje of een andere “eenheid”, twee eenheden zelfrijzende bloem en een eenheid yoghurt af. Doe deze in een kom en meng. Als het geheel wat consistenter wordt, dan gooi je het uit op een proper oppervlak dat je bestrooit met extra bloem.
 • Kneed het deeg verder tot het de juist vorm en een stevige consistentie heeft.
 • Wrijf het deeg in met olijfolie. Bestrooi je deeg met in kwartjes gesneden kerstomaatjes en in gebrokkelde fetastukjes. Strooi er vervolgens wat zout en italiaanse kruiden over.
 • Bak je deeg op 210°C gedurende 10 à 15 minuten tot het deeg mooi goudbruin is.

Dit recept biedt tal van mogelijkheden. Je kan de feta bijvoorbeeld makkelijk vervangen door mozarella of je kan voor een volledig andere topping gaan. Het lijkt me bijvoorbeeld heel lekker om zo’n witte pizza te maken met wat geroosterde groentjes er op of met wat anjovisjes of iets dergelijks. Dit is zonder twijfel een receptje dat ik nog ga gebruiken. Eenvoudig, maar oh zo lekker!

En ja, ik moet betere foto’s maken, ja. Deze foto doet de foccaccia/pizza helemaal geen eer aan, helaas.